10 tips som gjør deg til en bedre skribent

Vi gir deg i denne artikkelen noen enkle tips, som allikevel er viktige å ha i bakhodet når du skriver.

Skriving er ikke nødvendigvis for alle, men hvis du er glad i å skrive, kan du ved enkle grep bli en bedre skribent. Du kan med få grep tiltrekke deg flere besøkende til ditt nettsted eller blogg, samt få de til å komme tilbake. Ved å velge tema med omhu, og ha leseren i fokus, kan du ved å levere topp kvalitet også sørge for å få en god plassering i søkemotorene.

Vi gir deg i denne artikkelen noen enkle tips, som allikevel er viktige å ha i bakhodet når du skriver.

1. Skriv for lesermassen

Uansett tema, skriv slik at den forventede lesermassen forstår deg, men ikke overdriv. Dersom du skriver en avansert artikkel om Java, vil du mest sannsynlig få lesere som har erfaring rundt Java-programmering, og som ikke vil ha vanskeligheter med å forstå den tekniske ordlyden i artikkelen. I motsatt tilfelle, om du skal skrive en artikkel for nybegynnere innen Java, må du nødvendigvis holde de tekniske uttrykkene og programmeringssjargongen noe lavere.

2. Bruk en fengende og direkte tittel

Tittelen på artikkelen er fokuspunktet som tiltrekker leseren, og i tillegg fester seg i søkemotorene. Tittelen på artikkelen har som formål å tiltrekke seg leseren, samtidig som den skal trekke frem innholdet i artikkelen. Allikevel bør tittelen være så kort som mulig (Google legger som regel kun merke til de første 60 tegn), og du bør unngå ordspill eller metaforer.

3. Unngå lange introduksjoner

Den gjennomsnittlige internettbrukeren har kort oppmerksomhetstid, og med mindre du kommer direkte til poenget, vil leseren i verste fall klikke seg vekk fra både artikkelen og nettsiden. Korte og konsise introduksjoner er derfor like viktig om en god tittel.

–         De som kjøper en bok er innstilt på at det vil ta lang tid å lese gjennom boken, og vil investere sin tid i det. Lesere på internett er, i all hovedsak, ute etter en “quick fix”, og er ikke ute etter å lese endeløse paragrafer med tekst.

Les mer om hvordan du bygger opp en artikkel her

4. Unngå for lange setninger og paragrafer

Hvis du skriver setninger med mer enn tre komma, bør du vurdere å dele opp eller skrive om setningen.  Husk å gi leseren pusterom. Sett komma og punktum.
En uskreven regel er at paragrafer bør ha mellom tre og fem setninger, og er dermed lange nok til å få frem poenget med paragrafen.

5. Bruk stavekontroll – og les over artikkelen

Uansett om du skriver på din personlige blogg eller for et nettsted, må du huske å bruke både stavekontroll underveis og skriv ordentlig. Vær oppmerksom på hvordan du bygger opp både setningene og artikkelen. En skrivefeil her og der kan i verste fall tilgis, men ikke dersom du verken har brukt stavekontroll eller lest over før du publiserer. Pass på orddeling (ord deling)!

Bruk et eget tekstprogram når du skriver, og ikke feltet i publiseringssystemet. De aller fleste tekstbehandlingsprogram har innebygd stavekontroll som oppdager de fleste skrivefeilene når du skriver. Det finnes også stavekontroll-programmer for nettleserne, men det er enklere å ha oversikt over artikkelen i et tekstprogram.

6. Ikke start setningen med ‘Og’ eller ‘Men’

Det er viktig å formulere seg korrekt når man skal starte setningen. Bruk heller supplementer som “På en annen side”, eller “I tillegg” osv. Dette er en helt vanlig feil, selv for erfarne forfattere, men kan fort forvirre leserne.

7. Bruk ‘også’ kun når det er nødvendig

Ved å bruke ordet ‘også’ i annenhver setning blir lagt merke til, og vitner om en dårlig skrivestil.

8. Riktig tekstformatering og ‘scrollepunkter’

Mange lesere skummer over artikkelen før de faktisk leser den. Derfor bør du formatere artikkelen slik at det blir enklere for leseren å finne nøyaktig det de ser etter. Vær kreativ og bruk lister, fete overskrifter og sitater for å bryte opp innholdet.

Du har 3-5 sekunder på å
fange leserens oppmerksomhet.

Scrollepunkter er nøkkelen til en gjennomtenkt formatering av en artikkel. I all hovedsak har du 3-5 sekunder på å fange leserens interesse før han eller hun scroller videre til neste punkt av interesse. For å lage scrollepunkter i en artikkel, vil det innebære blant annet uthevede sitater, lister, overskrifter, bildebruk og mye annet. Stoppepunkter eller scrollepunkter gjør at leseren stopper opp fordi han eller hun ble oppmerksom på noe, og vil lese mer. En slik formatering av en artikkel gjør også at artikkelen blir mer komfortabel og fleksibel å lese.

Ren tekst er kjedelig og ofte uinteressant å lese for mange brukere. God oppdeling av paragrafer med underoverskrifter, bildebruk og sitatbruk er ofte lurt.

Les også: Hvordan skrive en god artikkel

9. Bruk hyperlinker

Hyperlinker gjør ditt nettsted interaktivt og lar brukerne navigere rundt og finne det de ser etter. Det kan være lurt å sette link på viktige nøkkelord i artikkelen. Dette hjelper også for din plassering i søkemotorene. Lenker til andre artikler på ditt nettsted er en god måte å holde lenger på leseren og få vedkommende til å klikke seg inn på andre saker som kan være av interesse.

Lenkene skal sette artikkelen i kontekst, og trekke inn andre relevante saker som kan belyse poenger i denne.

10. Bruk gode nøkkelord

Mens du skriver bør du danne deg et bilde av hvordan leserene skal finne artikkelen din. Du bør optimalisere teksten rundt bestemte søke- og nøkkelord, og inkludere dette naturlig i teksten.

Når artikkelen er klar for publisering, ta deg tid til å lese over den enda en gang, og pass på at alle linker og bilder fungerer, samt en god formatering av teksten.